Mathematics

Question

1)question
the rate of piece of gift paper is Rs. 0.40 per paper. how many pieces of paper can we purchase for Rs. 78.40
2)question
A shopkeeper sold a toy for Rs. 96 at a loss of 20% find the loss
3)question
if a car needs 9 litres of petrol for a journey of 162km. Find how many litres of petrol is required for 306km?
4)question
solve the equation 3x-1.5 by 0.9-1.5=0 and verify the solution
5)question
A room is triangular in shape. Its base is 9.4m and height is 8.6m.Find at the rate in rs. 250 per square metre.
6)question
subtract
[tex] {3}x ^{5} - {4}x^{4} + {8}x^{3} - 6 from {8}x^{5} + {5}x^{4} - {3}x^{3} + 4x + 3.[/tex]

1 Answer

  • Answer:

    Question 1

    Given

    • The rate of piece of gift paper is Rs. 0.40 per paper.

    So,

    78.40 ÷ 0.40 = 196

    Thus, We can purchase 196 pieces of paper.

    Question 2

    Given

    • A shopkeeper sold a toy for Rs. 96 at a loss of 20%.

    Here,

    Loss of 20% means Rs 96 represents 80% of cost price.

    Therefore,

    CP = 96/80 × 100 = 120

    So,

    ₹120 - ₹96 =24

    Thus, The loss is 24

    Question 3

    Given

    • A car needs 9 litres of petrol for a journey of 162km.

    Here, We will find that how much km the car drive in 1 litre of petrol,

    So,

    162 ÷ 9 = 18 km

    Now, we need to find for 306 km.

    306 ÷ 18 = 17

    Thus, 17 litres of petrol required for 306 km.

    Question 4

    (3x - 1.5) ÷ (0.9 - 1.5) = 0

    (3x - 1.5) ÷ (-0.6) = 0

    3x - 1.5 = 0

    3x = 1.5

    x = 1.5/3 = 0.5

    VERIFICATION

    (3x - 1.5) ÷ (0.9 - 1.5) = 0

    [3(0.5) - 1.5] ÷ (0.9 - 1.5) = 0

    (1.5 - 1.5) ÷ (-0.6) = 0

    0 ÷ (-0.6) = 0

    0 = 0

    Hence Verified!!

    Question 5

    Given

    • A room is triangular in shape.
    • Base (b) = 9.4m
    • Height (h) = 8.6m

    Formula

    • Area = ½ × Base × Height

    So,

    A = 1/2 × 9.4 × 8.6 = 40.42

    We are given that the rate of per square metre is ₹250.

    So,

    40.42 × 250 = ₹10,105

    Thus, the rate of 40.42 is ₹10,105.

    Question 6

    (8x⁵ + 5x⁴ - 3x³ + 4x + 3)

    (3x⁵ - 4x⁴ + 8x³ - 0x - 6)

    - + - + +

    5x⁵ + 9x⁴ - 11x³ + 4x + 9

    Thus, The answer is (5x⁵ + 9x⁴ - 11x³ + 4x + 9).

NEWS TODAY

You May Be Interested